Często zadawane pytania
-
Jaka jest przyczyna erozji zębów?
Przyczyną erozji zębów jest bezpośredni kontakt zębów z kwasami, np. poprzez:
- refluks lub wymioty,
- kwaśne potrawy i napoje,
- leki o niskim pH.
Decydujące znaczenie ma również to, jak często spożywamy takie pokarmy i jak długo znajdują się one w naszych ustach.
UWAGA: W konsekwencji, nawet przy dobrej higienie jamy ustnej i zdrowej diecie, może dojść do erozji, ponieważ – w przeciwieństwie do próchnicy – bakterie z płytki nazębnej NIE biorą w niej udziału!
-
Kto może być narażony na erozję?
Na erozję zębów mogą być między innymi narażone osoby, które:
- spożywają w dużej ilości produkty o niskim pH, słodkie napoje gazowane lub alkohol,
- cierpią na cukrzycę, refluks żołądkowo-przełykowy lub na stany z towarzyszącymi częstymi wymiotami (np.: bulimia, przewlekły alkoholizm),
- cierpią na zaburzenia wydzielania śliny,
- przewlekle lub często przyjmują leki takie jak aspiryna, preparaty z witaminą C, leki o niskim pH lub inne leki wpływające na pracę ślinianek.
-
Jakie pokarmy są szkodliwe dla szkliwa zębów?
Żywność i napoje o wartości pH poniżej 4,5 (o charakterze kwasowym) potencjalnie mogą mieć negatywny wpływ na szkliwo zębów. Zawsze jednak decydujące znaczenie ma to, jak często spożywamy takie pokarmy i jak długo znajdują się one w jamie ustnej.
Napoje i produkty, które często spożywane mogą uszkodzić szkliwo zębów to:
- słodzone napoje gazowane (cola, energetyki) lub niegazowane (izotoniki),
- soki i herbaty owocowe,
- alkohol, w tym wina wytrawne,
- sosy i marynaty na bazie octu,
- cytrusy i inne owoce o wysokiej zawartości kwasów (rabarbar, wiśnia, porzeczka, truskawka),
- niektóre warzywa (szczaw, brukselka, szparagi)
-
Skąd mam wiedzieć, czy mam erozję zębów?
Erozję zębów trudno rozpoznać w początkowym stadium rozwoju. Jednakże, kiedy ubytek szkliwa pogłębia się i pojawiają się nieprzyjemne doznania po spożyciu kwaśnych pokarmów, staje się jasne, że z zębami dzieje się coś niedobrego. Dlatego też tak ważne jest, aby regularnie odwiedzać dentystę, który na czas zdiagnozuje erozję na podstawie:
- zmatowienia powierzchni zębów i delikatnej zmiany odcienia,
- zniknięcia z powierzchni szkliwa charakterystycznych pofałdowań,
- pojawienia się, szczególnie na powierzchniach żujących, wgłębień,
- wystąpienia nadwrażliwości.
-
Czy mogę odbudować szkliwo zębów?
Szkliwo, które zostało utracone, nie może zostać ponownie zregenerowane, ponieważ warstwa powierzchniowa szkliwa i minerały w nim zawarte pod wpływem kwasu ulegają nieodwracalnemu rozpuszczeniu. Dlatego tak ważne jest wzmocnienie istniejącego szkliwa zębów i zabezpieczenie go przed dalszą utratą poprzez remineralizację i używanie produktów do tego przeznaczonych.
-
Jak mogę chronić szkliwo zębów?
W wielu badaniach naukowych wykazano, że produkty do higieny jamy ustnej zawierające fluorki i sole metali, np. chlorek cyny, spowalniają utratę szkliwa i chronią przed działaniem kwasów. Dlatego też nasze produkty, takie jak pasta do zębów elmex® Opti-namel Professional Seal & Strengthen, pasta do zębów elmex® Opti-namel Daily Repair i płukanka do zębów elmex® Opti-namel Professional, oparte na technologii Micro-Sealing pomagają zremineralizować szkliwo, tworząc warstwę ochronną, która zabezpiecza przed utratą minerałów i działaniem kwasów.
-
Czy wiedziałeś o tym, że…
- jedna osoba na trzy* jest dotknięta erozją zębów. Szkliwo zębów raz utracone nie może zostać przywrócone, dlatego tak ważne jest zapobieganie erozji i regularne wzmacnianie szkliwa,
- nawet przy dobrej higienie jamy ustnej i zdrowej diecie może wystąpić erozja zębów,
- pasta do zębów elmex® Opti-namel Professional Seal & Strengthen może zmniejszyć utratę szkliwa zębów o 34%**,
- zaś płyn do płukania zębów elmex® Opti-namel Professional może zmniejszyć aż o 67% występowanie erozji szkliwa w porównaniu z grupą placebo.***
*Jaeggi T, Lussi A: Częstość występowania, występowanie i dystrybucja erozji. W: Lussi A (red.): Erozja zębów: od diagnozy do terapii. Bazylea: Karger, (2006), 44-65.
** Vs placebo (bez cyny, bez fluoru).
***Vs. Placebo (bez cyny, bez fluoru) (p ≤ 0,001). Ganss C i in. Dent Res 2010;89:1214-1218.