Skip to main content

Często zadawane pytania

Szkliwo to najtwardsza, zewnętrzna warstwa zęba. Jej zadanie to ochrona wnętrza zęba przed różnymi czynnikami. Tylko ze zdrowym szkliwem zęby mogą pełnić swoje funkcje, m.in. rozdrabniać pokarm, bez odczuwania bólu lub innych dolegliwości.

Erozja zębów to utrata szkliwa lub struktury zęba w wyniku kontaktu z kwasami.

Przyczyną erozji zębów jest bezpośredni kontakt zębów z kwasami, np. poprzez:

 

  • refluks lub wymioty,
  • kwaśne potrawy i napoje,
  • leki o niskim pH.

 

Decydujące znaczenie ma również to, jak często spożywamy takie pokarmy i jak długo znajdują się one w naszych ustach.

 

UWAGA: W konsekwencji, nawet przy dobrej higienie jamy ustnej i zdrowej diecie, może dojść do erozji, ponieważ – w przeciwieństwie do próchnicy – ​​bakterie z płytki nazębnej NIE biorą w niej udziału!

Na erozję zębów mogą być między innymi narażone osoby, które:

 

  • spożywają w dużej ilości produkty o niskim pH, słodkie napoje gazowane lub alkohol,
  • cierpią na cukrzycę, refluks żołądkowo-przełykowy lub na stany z towarzyszącymi częstymi wymiotami (np.: bulimia, przewlekły alkoholizm),
  • cierpią na zaburzenia wydzielania śliny,
  • przewlekle lub często przyjmują leki takie jak aspiryna, preparaty z witaminą C, leki o niskim pH lub inne leki wpływające na pracę ślinianek.

Żywność i napoje o wartości pH poniżej 4,5 (o charakterze kwasowym) potencjalnie mogą mieć negatywny wpływ na szkliwo zębów. Zawsze jednak decydujące znaczenie ma to, jak często spożywamy takie pokarmy i jak długo znajdują się one w jamie ustnej.

 

Napoje i produkty, które często spożywane mogą uszkodzić szkliwo zębów to:

  • słodzone napoje gazowane (cola, energetyki) lub niegazowane (izotoniki),
  • soki i herbaty owocowe,
  • alkohol, w tym wina wytrawne,
  • sosy i marynaty na bazie octu,
  • cytrusy i inne owoce o wysokiej zawartości kwasów (rabarbar, wiśnia, porzeczka, truskawka),
  • niektóre warzywa (szczaw, brukselka, szparagi)

Erozję zębów trudno rozpoznać w początkowym stadium rozwoju. Jednakże, kiedy ubytek szkliwa pogłębia się i pojawiają się nieprzyjemne doznania po spożyciu kwaśnych pokarmów, staje się jasne, że z zębami dzieje się coś niedobrego. Dlatego też tak ważne jest, aby regularnie odwiedzać dentystę, który na czas zdiagnozuje erozję na podstawie:

 

  • zmatowienia powierzchni zębów i delikatnej zmiany odcienia,
  • zniknięcia z powierzchni szkliwa charakterystycznych pofałdowań,
  • pojawienia się, szczególnie na powierzchniach żujących, wgłębień,
  • wystąpienia nadwrażliwości.

Szkliwo, które zostało utracone, nie może zostać ponownie zregenerowane, ponieważ warstwa powierzchniowa szkliwa i minerały w nim zawarte pod wpływem kwasu ulegają nieodwracalnemu rozpuszczeniu. Dlatego tak ważne jest wzmocnienie istniejącego szkliwa zębów i zabezpieczenie go przed dalszą utratą poprzez remineralizację i używanie produktów do tego przeznaczonych.

W wielu badaniach naukowych wykazano, że produkty do higieny jamy ustnej zawierające fluorki i sole metali, np. chlorek cyny, spowalniają utratę szkliwa i chronią przed działaniem kwasów. Dlatego też nasze produkty, takie jak pasta do zębów elmex® Opti-namel Professional Seal & Strengthen, pasta do zębów elmex® Opti-namel Daily Repair i płukanka do zębów elmex® Opti-namel Professional, oparte na technologii Micro-Sealing pomagają zremineralizować szkliwo, tworząc warstwę ochronną, która zabezpiecza przed utratą minerałów i działaniem kwasów.

  • jedna osoba na trzy* jest dotknięta erozją zębów. Szkliwo zębów raz utracone nie może zostać przywrócone, dlatego tak ważne jest zapobieganie erozji i regularne wzmacnianie szkliwa,
  • nawet przy dobrej higienie jamy ustnej i zdrowej diecie może wystąpić erozja zębów,
  • pasta do zębów elmex® Opti-namel Professional Seal & Strengthen może zmniejszyć utratę szkliwa zębów o 34%**,
  • zaś płyn do płukania zębów elmex® Opti-namel Professional może zmniejszyć aż o 67% występowanie erozji szkliwa w porównaniu z grupą placebo.***

 

*Jaeggi T, Lussi A: Częstość występowania, występowanie i dystrybucja erozji. W: Lussi A (red.): Erozja zębów: od diagnozy do terapii. Bazylea: Karger, (2006), 44-65.

** Vs placebo (bez cyny, bez fluoru).

***Vs. Placebo (bez cyny, bez fluoru) (p ≤ 0,001). Ganss C i in. Dent Res 2010;89:1214-1218.