Ostatnia aktualizacja treści: 12.07.2023
Artykuł napisany i zweryfikowany przez: lek. dent. Maria Liszewska
Ten artykuł przeczytasz w 2,5 minuty
Przyczyn słabego szkliwa jest wiele. Na niektóre czynniki, takie jak genetyka, nie mamy wpływu, jednak wiele wynika także z trybu życia, który prowadzimy. Do osłabienia, a nawet do utraty szkliwa, prowadzą m.in. nieprawidłowa technika szczotkowania lub zbyt mocne szczotkowanie zębów, niezdrowa dieta bogata w węglowodany oraz kwaśne pokarmy i napoje, a także stres, który nierzadko przyczynia się do zaciskania bądź zgrzytania zębami.
Przyczyny osłabienia zębów są liczne, ale czy możemy im jakoś zapobiegać i wzmocnić słabe szkliwo zębów? Zdecydowanie tak!
Czy zęby mogą być „słabe”? Co to oznacza?
Korony zębów pokryte są szkliwem - najtwardszą tkanką występującą w ciele człowieka! W skład szkliwa zębów wchodzi około 95% związków nieorganicznych (minerałów) i około 5% związków organicznych oraz wody. Rolą szkliwa jest ochrona wewnętrznych tkanek zęba przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak kwasowy atak próchnicotwórczych bakterii czy erozyjne działanie kwasów znajdujących się m.in. w spożywanych przez nas pokarmach.
Jeśli jednak kontakt szkliwa z kwasami będzie powtarzał się zbyt często, dojdzie do utraty części minerałów wchodzących w skład szkliwa, a ząb stanie się słabszy i bardziej podatny na różnorodne szkodliwe czynniki.
Co przyczynia się do osłabiania szkliwa?
Do osłabiania szkliwa, poza wymienioną wcześniej erozją, przyczynia się wiele różnych czynników. W największym stopniu wpływ na nasze zęby ma nasz codzienny styl życia - to, co jemy i pijemy, to, jak dbamy o higienę jamy ustnej oraz nasze zdrowie ogólne.
Niepoprawna technika mycia zębów lub szczotkowanie z użyciem zbyt dużej siły może przyczynić się do nieodwracalnych szkód, które nazywamy ubytkami abrazyjnymi. Sprawia to, że szkliwo w dotkniętych abrazją miejscach staje się cieńsze i bardziej podatne na inne szkodliwe czynniki. Z kolei niezdrowa dieta, bogata w cukry lub kwasy, jest wyjściem dla choroby próchnicowej bądź erozji zębów, w których dochodzi do utraty minerałów z twardych tkanek zębów i zniszczenia szkliwa zębów.
Jak objawia się osłabione szkliwo?
Obraz osłabionego szkliwa zależy przede wszystkim od szkodliwego czynnika, który miał na nie bezpośredni wpływ. Należą do nich m.in.:
- chemiczne rozpuszczanie (“wypłukiwanie”) powierzchni zębów przez kwasy bez udziału bakterii i powstawanie ubytków erozyjnych
- utrata tkanek w wyniku nadmiernego ścierania zębów.
W przypadku pacjentów, których dieta w dużej mierze oparta jest na kwaśnych pokarmach i napojach, dochodzi do stopniowej utraty minerałów, z których zbudowane są zęby.
Ubytki erozyjne są gładkie, lśniące i twarde, a utrata minerałów często nie jest widoczna gołym okiem na wczesnym etapie erozji. Z kolei u pacjentów, których technika mycia zębów nie jest poprawna, dochodzi do ścierania zębów i utraty ich tkanek w miejscach, gdzie pacjent przykłada największą siłę podczas szczotkowania - najczęściej w pobliżu dziąsła, na wysokości tzw. szyjki zębów. W tym przypadku często dochodzi także do wystąpienia nadwrażliwości, np. na zimno lub ciepło, a nawet podmuch powietrza.
Objawy te sugerują osłabienie szkliwa oraz mogą wymagać korekty sposobów dbania o higienę jamy ustnej lub modyfikacji zwyczajów żywieniowych, ponieważ takie zęby są bardziej podatne na różne czynniki szkodliwe, w tym próchnicę. Więcej informacji o przyczynach i leczeniu próchnicy zębów znajdziesz w tym artykule.
Jak wzmocnić szkliwo zębów?
Jak wzmocnić szkliwo, które zbudowane jest w 95% z minerałów? Oprócz wdrożenia prawidłowej techniki szczotkowania oraz unikania kwaśnych, niezdrowych produktów i napojów, warto wybierać pasty do zębów z zawartością fluoru. Dzięki temu podczas codziennego szczotkowania dostarczamy zębom fluor, który zostanie wbudowany w skład minerałów twardych tkanek zębów, tworząc związki bardziej odporne na działanie kwasów. To sprawia, że nasze zęby stają się bardziej wytrzymałe na różne szkodliwe czynniki, z którymi mamy kontakt każdego dnia!
Ponadto, fluor ma zdolność naprawy początkowych uszkodzeń szkliwa, a więc warto stosować pasty z fluorem każdego dnia.
Jakich pokarmów najlepiej unikać?
Należy przede wszystkim unikać częstego spożywania kwaśnych pokarmów, takich jak świeże owoce cytrusowe, a także kwaśnych napojów, w szczególności gazowanych i dodatkowo słodzonych, oraz wina i herbat owocowych.
Produkty kwaśne oraz z dużą zawartością cukrów w szczególny sposób przyczyniają się do niszczenia tkanek zębów, a następnie do osłabienia szkliwa. Warto o tym pamiętać, ponieważ zapobieganie jest łatwiejsze niż leczenie próchnicy i erozji szkliwa.
Bibliografia:
- Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
- Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009
- Akshima Sahi, What Are Teeth Made Of?, News Medical (https://www.news-medical.net/health/What-Are-Teeth-Made-Of.aspx)
- Rodrigo S. Lacruz, Stefan Habelitz, J. Timothy Wright, Michael L. Paine, Dental Enamel Formation and Implications for Oral Health and Disease, Physiological Reviews, 2017
- Dominika Wnęk, Dieta w erozji zębów, mp.pl, 2021
- Graham J. Mount, Hien Ngo, Stomatologia mało interwencyjna, Med Tour Press International, 2006