Zęby wrażliwe na ciepło i zimno – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Nie ma nic lepszego niż kubek gorącej kawy o poranku lub zimne lody w słoneczny dzień – wrażliwe zęby mogą jednak zepsuć Ci te przyjemności. Trudno jest cieszyć się ulubioną potrawą lub napojem, gdy w zębach pojawia się rozdzierający ból. Pamiętaj też, że nadwrażliwość to często coś więcej niż zwykły dyskomfort.
Nadwrażliwość zębów na gorące lub zimne posiłki albo szczotkowanie to zwykle objaw wskazujący na obecność głębszego problemu. Na szczęście można sobie z nim poradzić, rozpoznając zasadniczą przyczynę i podejmując odpowiednie leczenie.
Aby dowiedzieć się, jak można zaradzić tym problemom, zapoznaj się z poniższymi informacjami.
Skąd możesz wiedzieć, że dokucza Ci nadwrażliwość zębów?
Głównym objawem nadwrażliwości jest krótki, ostry ból podczas spożywania gorących lub zimnych posiłków. Inne objawy to m.in.:
- Ból podczas szczotkowania
- Dyskomfort lub ból podczas spożywania owoców cytrusowych, słodyczy lub innych kwaśnych produktów
Jakie są przyczyny nadwrażliwości zębów?
Zapalenie dziąseł to główna przyczyna nadwrażliwości zębów. Recesja dziąseł powoduje odsłonięcie zębiny pokrywającej korzeń zęba. Znajduje się w niej duża liczba kanalików łączących się z nerwami, więc odsłonięcie sprawia, że staje się ona wrażliwa na działanie czynników wyzwalających ból. Są to m.in. gorące, zimne lub kwaśne potrawy, które powodują krótki, ostry ból.
Zębina znajduje się pod ochronną warstwą szkliwa, które pokrywa ząb od zewnątrz. Kwas zawarty w produktach spożywczych wymywa minerały wchodzące w skład szkliwa, co powoduje utratę tej warstwy i wystawienie zębiny na działanie szkodliwych czynników.
Jak można złagodzić ból związany z nadwrażliwością zębów?
Jeśli masz wrażliwe zęby, najlepiej udaj się do dentysty. Tylko specjalista rozpozna przyczyny dolegliwości i wskaże odpowiednie leczenie.
W zależności od przyczyny bólu lekarz może wybrać jeden lub więcej schematów leczenia:
- Pasta do zębów - Jeśli nadwrażliwość spowodowana jest odsłonięciem zębiny (stan zwany nadwrażliwością zębiny), pomoże Ci specjalna pasta do zębów zawierająca aktywne składniki, takie jak arginina i węglan wapniowy. Tworzą one warstwę ochronną na powierzchni kanalików. Regularne stosowanie sprawi, że szybko będziesz cieszyć się smakiem porannej kawy.
- Fluorek - Jeśli problemem jest utrata szkliwa, dentysta może zalecić Ci stosowanie pasty do zębów lub płynu do płukania ust zawierającego fluor; może również wykonać zabieg fluoryzacji. Środki te pomagają w odbudowie struktury mineralnej szkliwa, a więc zabezpieczają leżącą poniżej zębinę. W przypadku nadwrażliwości tej ostatniej warstwy najlepiej stosuj produkty zawierające zarówno fluor, jak i czynniki znieczulające – w ten sposób wyeliminujesz jednocześnie dwa problemy.
- Wzmacnianie dziąseł - Jeśli nadwrażliwość związana jest z recesją dziąseł, dentysta zaleci Ci stosowanie pasty do zębów wzmacniającej dziąsła i zapobiegającej pogłębianiu się problemu. W najcięższych przypadkach może dać Ci skierowanie do periodontologa, który wykona regenerację dziąsła. Jest to zabieg chirurgiczny, który pozwala odzyskać utraconą tkankę.
- Dieta - Słodkie i/lub kwaśne produkty spożywcze mogą wyzwalać ból, osłabiać szkliwo i sprzyjać zapaleniu dziąseł, co zwiększa nadwrażliwość. Aby zapobiec dalszym problemom, najlepiej unikaj spożywania tych produktów.
Jak zapobiegać nadwrażliwości zębów?
Poniżej znajdziesz kilka porad, jak zapobiec nadwrażliwości zębów:
- Przestrzegaj prawidłowej higieny jamy ustnej - Szczotkuj zęby dwa razy dziennie pastą z fluorem, nitkuj je przynajmniej raz dziennie i stosuj płyn do płukania ust zawierający fluor. Unikaj past zawierających środki ścierne, bo podrażniają dziąsła i ścierają szkliwo.
- Stosuj odpowiednie narzędzia i techniki - Sposób szczotkowania i rodzaj szczoteczki również mają ogromne znaczenie! Stosuj szczoteczki z miękkim włosiem i szczotkuj zęby delikatnie, wykonując koliste ruchy – zbyt szybkie ruchy i szorowanie mogą uszkodzić szkliwo i dziąsła.
- Rozważ stosowanie nakładki ochronnej na zęby - Zgrzytanie zębami może powodować pęknięcia i nadwrażliwość. Jeśli dokucza Ci ta dolegliwość, poproś dentystę o specjalną nakładkę na zęby.
- Unikaj potraw i napojów powodujących erozję szkliwa lub ogranicz ich spożywanie - Napoje gazowane, owoce cytrusowe, kawa i wino mogą z czasem przyczyniać się do utraty szkliwa. Jeśli lubisz kwaśne napoje, używaj słomki, która ograniczy kontakt płynu z zębami. Po spożyciu kwaśnego produktu wypij szklankę wody – pomoże Ci wyrównać poziom kwasowości w jamie ustnej.
- Zachowaj przerwę między jedzeniem a szczotkowaniem - Jeśli dokucza Ci erozja szkliwa, nie szczotkuj zębów natychmiast po spożyciu kwaśnych produktów spożywczych. Warstwa ta ulega zmiękczeniu na krótką chwilę, co sprzyja dalszemu uszkodzeniu i utracie.
Aby zapobiec nadwrażliwości zębów na gorące i zimne produkty spożywcze, najlepiej przestrzegaj prawidłowej higieny jamy ustnej. W ten sposób unikniesz powstawania ubytków, erozji szkliwa i zapalenia dziąseł, czyli trzech głównych przyczyn tej dolegliwości.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących codziennej higieny jamy ustnej, nadwrażliwości zębów lub jej przyczyn skonsultuj się z dentystą. Podjęcie leczenia i stosowanie produktów wzmacniających szkliwo pomoże Ci wyeliminować objawy nadwrażliwości, a także skutecznie im zapobiegać. Dzięki temu będziesz znowu cieszyć się swoimi ulubionymi potrawami. Dobrze wiesz, że życie bez lodów jest pozbawione kolorów!