Untitled (1920 × 933 px) - 1

Zęby wrażliwe na ciepło i zimno – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Artykuł zweryfikowany przez: unknown author

Nie ma nic lepszego niż kubek gorącej kawy o poranku lub zimne lody w słoneczny dzień – wrażliwe zęby mogą jednak zepsuć Ci te przyjemności. Trudno jest cieszyć się ulubioną potrawą lub napojem, gdy w zębach pojawia się rozdzierający ból. Pamiętaj też, że wrażliwość to często coś więcej niż zwykły dyskomfort.

 

Nadwrażliwość zębów na gorące lub zimne posiłki albo szczotkowanie to zwykle objaw wskazujący na obecność większego problemu. Na szczęście można sobie z nim poradzić, rozpoznając zasadniczą przyczynę wrażliwości i podejmując odpowiednie leczenie. Aby dowiedzieć się, jak można zaradzić tym problemom, czytaj dalej.

Nadwrażliwość zębów a ból jako jej objaw

 

Skąd możesz wiedzieć, żę dokucza Ci nadwrażliwość zębów? Głównym objawem nadwrażliwości jest krótki, ostry ból podczas spożywania gorących lub zimnych posiłków. Inne sytuacje, w których może wystąpić charakterystyczny dla nadwrażliwości ból zębów to:

 

  • Ból podczas szczotkowania lub stosowania szczoteczki ze zbyt twardym włosiem,
  • Ból podczas bodźców mechanicznych wykonywanych w trakcie badania stomatologicznego (zgłębnikowanie, osuszanie powietrzem, profesjonalna higienizacja),
  • Dyskomfort lub ból podczas spożywania owoców cytrusowych, słodyczy lub innych kwaśnych produktów.

Jakie są przyczyny nadwrażliwości zębów?

 

Zapalenie dziąseł to częsta przyczyna nadwrażliwości zębów. Recesje dziąseł przyczyniają się do odsłonięcia zębiny i cementu - tkanek budujących korzenie zębów. W zębinie znajduje się duża liczba kanalików łączących się z unerwioną miazgą, najbardziej wewnętrzną tkanką zębów. Wyeksponowanie więc zębiny zbudowanej z kanalików sprawia, że zęby stają się wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych, takich jak gorące, zimne lub kwaśne potrawy, które powodują krótki, ostry ból.

 

Zębina znajduje się pod ochronną warstwą innych tkanek - szkliwa, które pokrywa ząb od zewnątrz (w części koronowej) i cementu (w części korzeniowej). Kwas zawarty w produktach spożywczych „wymywa” minerały wchodzące w skład szkliwa, co powoduje utratę tej warstwy i wystawienie zębiny na działanie szkodliwych czynników.

 

Szkodliwe czynniki, wpływające na nadwrażliwość zębów, mogą wystąpić np.:

  • Po urazie, kiedy ząb jest złamany i jego wewnętrzna tkanka zostaje wyeksponowana,
  • W przypadku patologicznego, nadmiernego starcia zębów przez pacjentów z bruksizmem,
  • W wyniku szczotkowania zębów nieprawidłową techniką, to jest z użyciem zbyt dużej siły bądź szczoteczką z twardym włosiem. 

Jak można złagodzić ból związany z nadwrażliwością zębów?

 

Jeśli masz wrażliwe zęby, najlepiej udaj się do dentysty. Tylko specjalista rozpozna przyczyny dolegliwości i wskaże odpowiednie leczenie.

W zależności od przyczyny bólu lekarz może wybrać jeden lub więcej schematów leczenia:

 

  • pasta na nadwrażliwość zębów - nadwrażliwość spowodowaną odsłonięciem zębiny można zmniejszyć poprzez stosowanie specjalnych past dedykowanych temu problemowi. Zawierają one składniki aktywne, np. argininę, węglan wapniowy lub cynk, które tworzą warstwę ochronną na powierzchni odsłoniętej zębiny i wewnątrz otwartych kanalików zębinowych, zmniejszając czułość zakończeń nerwowych. Regularne stosowanie pasty do nadwrażliwych zębów elmex® z linii Sensitive sprawi, że szybko będziesz cieszyć się smakiem porannej gorącej kawy,
  • fluorek - jeśli do powstania nadwrażliwości zębów przyczyniła się utrata szkliwa na drodze erozji, dentysta może zalecić Ci stosowanie pasty do zębów i płynu do płukania ust zawierającego fluor lub wykonanie zabiegu fluoryzacji. Środki te pomagają w odbudowie struktury mineralnej szkliwa, a więc zabezpieczają leżącą poniżej zębinę. W przypadku nadwrażliwości najlepiej stosuj produkty zawierające zarówno fluor, jak i czynniki znieczulające – w ten sposób wyeliminujesz jednocześnie dwa problemy,
  • wzmacnianie dziąseł - jeśli nadwrażliwość związana jest z recesją dziąseł, dentysta zaleci Ci stosowanie pasty do zębów wzmacniającej dziąsła i zapobiegającej pogłębianiu się problemu. W najcięższych przypadkach może dać Ci skierowanie do periodontologa, który wykona regenerację dziąsła. Jest to zabieg chirurgiczny, który pozwala odzyskać utraconą tkankę,
  • dieta - słodkie i/lub kwaśne produkty spożywcze mogą wyzwalać ból, osłabiać szkliwo i sprzyjać zapaleniu dziąseł, co zwiększa nadwrażliwość. Aby zapobiec dalszym problemom, najlepiej unikaj spożywania tych produktów,
  • szczoteczka do zębów - używaj miękkiej szczoteczki oraz zadbaj o poprawną technikę szczotkowania, aby zapobiegać ścieraniu się szkliwa i cofaniu się dziąseł, co wzmaga nadwrażliwość zębów.

 

Rekomendowane produkty

  • <span>elmex® Sensitive</span> Pasta do zębów

    Pasta do zębów elmex® Sensitive z aminofluorkiem zapewnia klinicznie potwierdzoną ochronę wrażliwych zębów.
    Kup teraz »
  • <span>elmex® Sensitive</span> Płyn do płukania jamy ustnej

    Płyn do płukania jamy ustnej elmex® Sensitive z aminofluorkiem uzupełnia codzienne szczotkowanie, dbając o skuteczną ochronę przed ubytkami.
    Kup teraz »

Jak zapobiegać nadwrażliwości zębów?

 

Poniżej znajdziesz kilka porad, jak zapobiec nadwrażliwości zębów:

  • przestrzegaj prawidłowej higieny jamy ustnej - szczotkuj zęby dwa razy dziennie pastą z fluorem, nitkuj je nicią dentystyczną z aminofluorkiem lub czyść przestrzenie międzyzębowe dedykowanymi temu szczoteczkami i stosuj płyn do płukania jamy ustnej zawierający fluor. Unikaj past zawierających środki ścierne, bo podrażniają dziąsła i ścierają szkliwo,
  • stosuj odpowiednie narzędzia i techniki podczas higieny jamy ustnej - sposób szczotkowania i rodzaj szczoteczki również mają ogromne znaczenie! Stosuj szczoteczki z miękkim włosiem i szczotkuj zęby delikatnie, wykonując ruchy wymiatające – zbyt szybkie ruchy i szorowanie mogą uszkodzić szkliwo i dziąsła,
  • rozważ stosowanie nakładki ochronnej na zęby - zgrzytanie zębami może powodować pęknięcia i nadwrażliwość. Jeśli dokucza Ci ta dolegliwość, poproś dentystę o specjalną nakładkę na zęby, tzw. szynę relaksacyjną,
  • unikaj potraw i napojów powodujących erozję szkliwa lub ogranicz ich spożywanie - napoje gazowane, owoce cytrusowe, kawa i wino mogą z czasem przyczyniać się do utraty szkliwa. Jeśli lubisz kwaśne napoje, używaj słomki, która ograniczy kontakt płynu z zębami. Po spożyciu kwaśnego produktu wypij szklankę wody – pomoże Ci wyrównać poziom kwasowości w jamie ustnej,

 

zachowaj przerwę między jedzeniem a szczotkowaniem - po spożyciu posiłku lub wypiciu kwaśnego napoju zaleca się odczekanie 30-60 minut zanim przystąpi się do mycia zębów. Sprzyja to zapobieganiu niszczenia tkanek zębów, które w kwaśnym środowisku są bardziej podatne na tworzenie ubytków abrazyjnych.

 

Nadwrażliwość zębów - co pomaga?

 

Aby zapobiec nadwrażliwości zębów na gorące i zimne produkty spożywcze, najlepiej przestrzegaj prawidłowej higieny jamy ustnej. W ten sposób unikniesz powstawania ubytków, erozji szkliwa i zapalenia dziąseł, czyli trzech głównych przyczyn tej dolegliwości. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących codziennej higieny jamy ustnej, nadwrażliwości zębów lub jej przyczyn skonsultuj się z dentystą. Podjęcie leczenia i stosowanie produktów wzmacniających szkliwo pomoże Ci wyeliminować objawy nadwrażliwości, a także skutecznie im zapobiegać. Dzięki temu będziesz znowu cieszyć się swoimi ulubionymi potrawami. Dobrze wiesz, że życie bez lodów jest pozbawione kolorów!

Więcej artykułów